Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Λαγκάρντ-Σόιμπλε: Πρώην φίλοι, νυν εχθροί


Λαγκάρντ-Σόιμπλε: Πρώην φίλοι, νυν εχθροί Όταν ο Σόιμπλε έσβηνε τα 70 κεράκια,
η επικεφαλής του ΔΝΤ τον προσφωνούσε ως «Βόλφγκανγκ, ο φίλος μου». Λίγες εβδομάδες αργότερα οι σχέσεις μεταξύ της προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας είναι πιο κρύες από ποτέ εξαιτίας μιας... παραδοξότητας, την οποία επισημαίνει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ (Der Spiegel).
Ενώ λοιπόν αρχικά η Γερμανία έδειξε εμπιστοσύνη στη σιδηρά κυρία του Ταμείου και το team της για τη διάσωση της ευρωζώνης, τώρα Μέρκελ και Σόιμπλε αντιτίθενται στην πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης σύμφωνα με τη γραμμή του ΔΝΤ επειδή δεν τολμούν να ομολογήσουν ότι αυτό θα κοστίσει πολλά χρήματα στους πολίτες της χώρας.
Η πρόεδρος του ΔΝΤ θεωρεί ότι ο Σόιμπλε την «κρέμασε» καθώς μία ημέρα πριν από την τελευταία σύσκεψη του Eurogroup είχε συναντηθεί μαζί του στο Παρίσι, όπου επέστρεψε εμπύρετη και αποδυναμωμένη λόγω ίωσης από την Ασία.  Στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του γάλλου υπουργού Οικονομικών Π. Μοσκοβισί παραβρέθηκαν και οι υπουργοί οικονομικών της Ιταλίας και της Ισπανίας. Εκείνη τη Δευτέρα η Λαγκάρντ συμφώνησε σε επιμήκυνση του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα τη δραστική μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια μεταξύ της χώρας μας και των κρατών της ευρωζώνης. Την άλλη ημέρα, ο Σόιμπλε προς έκπληξη όλων  ακύρωσε τα συμφωνηθέντα  και πρότεινε μια μικρή μείωση των επιτοκίων, εξαιτίας των αντιρρήσεων που προέβαλλε η Μέρκελ, φοβούμενη για τη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Από εκείνη την ώρα, ΔΝΤ και Βερολίνο ξεκίνησαν ένα παζάρι που παρόμοιο του δεν είχαν ξαναδεί οι έμπειροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών. Για κάθε πρόταση που έριχνε στο τραπέζι, έφερνε αντιρρήσεις και κάποιος εκπρόσωπος μίας χώρας. Ο ολλανδός υπουργός απέρριψε την πρόταση για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, με τη Σλοβενία να λέει ένα ηχηρό «ΟΧΙ» στη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και στη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης EFSF.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δια στόματος Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε να συνεχίσει να αγοράζει η ΕΚΤ περισσότερα ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας (T-Bills) από τις ελληνικές τράπεζες.
Τελικά μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε «έχω κανόνες, τους οποίους οφείλω να τηρώ», απειλώντας μάλιστα ακόμη και με αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.
«Αν θέλετε να παραμείνει το ΔΝΤ θα πρέπει να κινηθείτε», γράφει το δημοσίευμα, ενώ η συνεδρίαση διεκόπη προκειμένου ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Ολι Ρεν να πείσουν τον «τσάρο» της Γερμανικής οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δείξει την απαιτούμενη ευελιξία και διαλλακτικότητα. Ο Γερμανός δεν υποχώρησε με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να λήξει άδοξα…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates