Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Πρόταση Μαμούθ του Ιβάν Σαββίδη για την αγορά της Ελληνικός Χρυσός !

   
Φαίνεται ότι τα προβλήματα είναι πιο πολλά για μια επένδυση που καρκινοβατεί. Θα περίμενε κανείς
ότι η αλλαγή της Κυβέρνησης θα εκτόξευε στα ύψη τη δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική. Μάλιστα οι προγνώσεις έλεγαν ότι η Ελληνικός Χρυσός θα προχωρούσε με ιλιγγιώδη ταχύτητα τα επενδυτικά της πλάνα. Τι άλλο άλλωστε θα χρειαζόντουσαν; Υπάρχει πλέον μια φιλική Κυβέρνηση στις επενδύσεις και η τιμή του χρυσού βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, με τις προσδοκίες να φαντάζουν ακόμη μεγαλύτερες. Αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Σήμερα η μεγαλύτερη επένδυση της Βορείου Ελλάδας καρκινοβατεί. Υπολειτουργεί.

  Επί της ουσίας θα λέγαμε βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο με νεκρά ταχύτητα. Σύμφωνα λοιπόν με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδας μας, η εταιρία από το Καλοκαίρι αναζητά συνέταιρο με πολλά χρήματα, διάθεση για επένδυση και φυσικά καλό όνομα, για να μπορέσει να προχωρήσει την επένδυση. Την ίδια ώρα και παράλληλα προσπαθεί να προωθήσει την πρόταση για δεύτερη άδεια στην Θράκη, που επί της ουσίας εκεί θα γίνεται και η επεξεργασία του Χρυσού καθώς και τα κομμάτια που θα μεταλλεύονται από την Χαλκιδική. 
    Σκοπός βέβαια και σχεδιασμός της εταιρίας είναι με αυτόν τον τρόπο να μην υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους της Βόρειας Χαλκιδικής. Βέβαια δεν εγγυάται κανείς ότι οι αντιδράσεις δεν θα υπάρξουν αν αυτό το σενάριο τελεσφορήσει. Έτσι λοιπόν στην εταιρία που συνεχίζει τις επαφές σε τοπικό και σε επίπεδο πολιτείας, σκέφτονται να επενδύσουν στο τρίπτυχο άδεια στην Θράκη με ταυτόχρονη επεξεργασία των κοιτασμάτων και της Χαλκιδικής αλλά και του πιο βασικού που είναι η είσοδος μεγάλου επιχειρηματία επενδυτή. 
  Το όνομα που ακούγεται όλο και περισσότερα και θα αποτελέσει ρελάνς στα ζητήματα του ποδοσφαίρου είναι αυτό του Ιβάν Σαββίδη που αγόρασε πρόσφατα το Πόρτο Καρράς. Αυτή βέβαια η κουβέντα είναι γίνει και Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπου τελικά οι τρικλοποδιές είχαν μπει από το ίδιο το Μαξίμου και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που δεν ήθελε για λόγους ψηφοθηρικούς να προχωρήσει στην επένδυση. Σήμερα όμως η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πιστεύει ότι η επένδυση είναι εμβληματική και πρέπει να προχωρήσει, δεν έχει θέμα με το όνομα του επενδυτή.

Οι επιτελείς του Ιβαν Σαββίδη μιλούν για μια πρώτης τάξεως επένδυση την ίδια ώρα που θα τον θωρακίσει σε τυχόν επιθέσεις στα ποδοσφαιρικά ενώ οι οπαδοί του ΠΑΟΚ στην Βόρεια Χαλκιδική θα βάλουν στην ζυγαριά την αγάπη τους για την ομάδα με την αγάπη τους για το περιβάλλον… Μάλιστα οι καλά γνωρίζοντες κάνουν λόγο για μια κίνηση ματ που επί της ουσίας θα δημιουργήσει την επιχειρηματική ασπίδα του Βορρά και φυσικά θα δημιουργήσει Κράτος εν Κράτη για τον Ιβάν Σαββίδη. Φαίνεται ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να επενδύσει πάνω από ένα Δις Ευρώ για να κάνει δική του την πλειοψηφική μερίδα των μετοχών και να δώσει μια μεγάλη ώθηση στην εταιρία. 
 Στην καναδική πολυεθνική που έχει σήμερα την ιδιοκτησία των μεταλλείων συνεχίζει να συμμετέχει η Ακτωρ του ομίλου Μπόμπολα με 1,1%, ενώ κατέχει και το 5% της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, της θυγατρικής της Eldorado Gold που λειτουργεί στη Χαλκιδική. Για την υλοποίηση του έργου, η Eldorado Gold υποστηρίζει ότι έχουν ήδη επενδυθεί κεφάλαια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ στη Χαλκιδική. 
  Στην πλήρη ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου και σε βάθος 25 έως 30 ετών, η εταιρεία υπολογίζει ότι θα δαπανήσει επιπλέον 2 δισ. δολάρια. Μέχρι και τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς η μετοχή της Eldorado Gold φλέρταρε με τη διαγραφή της από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς έφτασε να διαπραγματεύεται στα 60 σεντς! Η εικόνα αυτή άλλαξε δραστικά από την άνοιξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας από 635 εκατ. καναδικά δολάρια (435 εκατ. ευρώ) έχει φτάσει σήμερα τα 2 δισ. δολάρια (1,4 δισ. ευρώ) – ενώ η κούρσα προδιαγράφεται ανοδική από το θετικό momentum για την επένδυση.  
 Οι αναλυτές δεν θεωρούν τυχαία την απογείωση της εταιρείας, αφού τα περιουσιακά στοιχεία της Eldorado Gold στην Ελλάδα αποτελούν πάνω από το μισό της αξίας των παγίων της εταιρείας διεθνώς, που ανέρχονται σε 4,3 δισ. δολάρια. 
   Από τις Σκουριές υπολογίζεται ότι θα παραχθούν 240.000 ουγκιές χρυσού και 52.000 τόνοι χαλκού σε βάθος 30 ετών τόσο από την επιφανειακή όσο και από την υπόγεια εξόρυξη που προβλέπει το επενδυτικό σχέδιο. 
   Το συνολικό μετάλλευμα που θα εξορυχθεί εκτιμάται σε 146 εκατομμύρια τόνους μεταλλεύματος. Στην Ολυμπιάδα, που η διάρκεια εκμετάλλευσης του μεταλλείου είναι για 25 χρόνια, υπολογίζεται 190.000 ουγκιές χρυσού τον χρόνο. 
  Τρία στοιχεία θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για την πορεία της επένδυσης: η ανάπτυξη στις Σκουριές, η οποία έχει ταυτιστεί και με την αναχρηματοδότηση των δανείων της Eldorado Gold, η στάση της Πολιτείας απέναντι στη δοκιμαστική εφαρμογή της τεχνολογίας flash smelting στην Ελλάδα για τη μονάδα μεταλλουργίας στο Μαδέμ Λάκκος (η μέθοδος συνίσταται στην τήξη -μετατροπή σε υγρή μορφή- του συμπυκνώματος που μπορεί να διαχωρίσει το μέταλλο από τα αέρια και τη σκουριά), η οποία οδήγησε σε μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το γεγονός ότι οι περιβαλλοντικοί όροι της επένδυσης στη Χαλκιδική ως ενιαίου έργου εκπνέουν το 2021. 
   Η προηγούμενη κυβέρνηση αμφισβητούσε την πρόθεση της εταιρείας να δημιουργήσει μια καθετοποιημένη μονάδα μεταλλουργίας (από την εξόρυξη μέχρι το στάδιο παραγωγής του τελικού προϊόντος καθαρών μετάλλων χρυσού, χαλκού και αργύρου), πιέζοντας οι δοκιμές της τεχνολογίας (flash smelting) να γίνουν στην Ελλάδα και όχι στη Φινλανδία όπου παρήχθη η επίμαχη μέθοδος της λεγόμενης ακαριαίας τήξης.

Από τον Μποδοσάκη στον «Κόμη Δράκουλα» και μετά στους Καναδούς 
   Οι Καναδοί γνώριζαν από την αρχή ότι η Ελλάδα δεν ήταν μια φιλική χώρα στις εξορύξεις, ωστόσο υποτίμησαν τις πολιτικές σκοπιμότητες και τη ρίζα των κοινωνικών αντιδράσεων. 

  Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, τα μεταλλεία που ανήκαν στην ιδιοκτησία Μποδοσάκη αντιμετώπισαν τις γκρίνιες και τις μαζικές κινητοποιήσεις των μεταλλωρύχων που διεκδικούσαν καλύτερα μεροκάματα και πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Η κατάσταση θα οξυνθεί λίγα χρόνια αργότερα, όταν τα μεταλλεία θα περιέλθουν στην επίσης καναδική TVX Gold, η οποία είχε αγοράσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από την Εθνική Κεφαλαίου αφού είχε μεσολαβήσει η πτώχευση της κρατικής ΜΕΤΒΑ, που είχε αναλάβει να αναπτύξει μεταλλουργία χρυσού στην Ολυμπιάδα. 
   Τα επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη εργοστασίου στην περιοχή δεν θα υλοποιηθούν λόγω αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας και μιας αρνητικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Μάρτιο 2002. 
   Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, οι πιθανοί κίνδυνοι της επενδυτικής πρότασης της ΤVX Hellas θα ήταν μεγαλύτεροι από το οικονομικό και κοινωνικό όφελος που θα προέκυπτε τότε για την τοπική κοινωνία. Το κίνημα κατά του χρυσού είχε πετύχει μια πρώτη μεγάλη νίκη, αλλά τα χαμόγελα θα ξαναπαγώσουν λίγους μήνες αργότερα. 
   Η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με το φάσμα της ανεργίας περίπου 500 οικογενειών που έμειναν δίχως δουλειά από το λουκέτο στις στοές της Χαλκιδικής, αποφασίζει με πρωτοβουλίες του τότε υφυπουργού Οικονομικών και βουλευτή Χαλκιδικής Χρήστου Πάχτα να προχωρήσει στη μεταβίβαση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων και εγκαταστάσεων των μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός με νόμο που επικυρώνεται από τη Βουλή τα 2004. Κάπως έτσι αρχίζει να ξεδιπλώνεται το σύγχρονο αλλά εξίσου ταραγμένο κεφάλαιο στην ιστορία των μεταλλείων. Είναι η περίοδος που τα μεταλλεία αποκτούν ενδιαφέρον με κινηματογραφικό σασπένς αφού πωλούνται στη European Goldfields σε ποσοστό 51%. To υπόλοιπο 49% ανήκει σε κοινοπραξία ελληνικών τεχνικών εταιρειών με επικεφαλής την Ακτωρ και κινητήριο μοχλό το μεγάλο τότε αφεντικό της, τον κ. Δημήτρη Κούτρα, και δεξί του χέρι τον κ. Πέτρο Στρατουδάκη, μετέπειτα επικεφαλής της Ελληνικός Χρυσός. 
   Την ίδια εποχή στο προσκήνιο εμφανίζεται και ο Φρανκ Τίμις, ένας αμφιλεγόμενος επενδυτής ρουμανοαυστραλιανής καταγωγής, ο οποίος αποκτά το 24% της European Goldfields, ευρύτερα γνωστός στη Ρουμανία ως «Κόμης Δράκουλας των Χρυσωρυχείων». Ο αστικός μύθος τον ήθελε να εξαφανίζεται στη μακρινή Αυστραλία και για πολλά χρόνια να επιδίδεται στο εμπόριο πέρλας. Επιστρέφοντας στη Ρουμανία μέσα σε λίγα χρόνια απέκτησε τέσσερα μεταλλεία χρυσού στην Τρανσυλβανία. Γρήγορα θα αποδειχτεί ότι το στόρι του χρυσού δεν έχει τέλος. Το 2007 η Ακτωρ πούλησε σχεδόν την πλειοψηφία των μετοχών της στη European Goldfields, που πέντε χρόνια αργότερα θα καταλήξει στην καναδική Eldorado Gold. Ετσι ο χρυσός, πριν ακόμη αρχίσει να εξορύσσεται, είχε μοιράσει τεράστιες υπεραξίες στους μετόχους του.

ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates