Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Ο δημοκράτης Βαρουφάκης με τους αστυνομικούς «μπράβους» και «Φιλιππινέζες»

Ο δημοκράτης Βαρουφάκης με τους αστυνομικούς «μπράβους» και «Φιλιππινέζες»Απ όγευμα Πέμπτης, ώρα 18.30 στο λιμάνι της
Αίγινας. Εν μέσω θέρους, ένα στάδιο πριν τη κατάσταση ζεν. Οι αισθήσεις του δουλεύουν στο φουλ, οι κινήσεις του αντιθέτως διακρίνονται από μεγάλη νωχέλεια. Φαίνεται πως η θερινή ραστώνη τον έχει επηρεάσει. Επιβάτες του ΦΟΙΒΟΣ που εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιάς – Αίγινα  περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο την συμπεριφορά του συνεπιβάτη, Γιάνη Βαρουφάκη.


Περιγράφουν εικόνες εκ διαμέτρου αντίθετες με τις κρίσιμες πολιτικές. εξελίξεις. Και μπορεί η απόφαση του να μην παραβρεθεί στην κρίσιμη ψηφοφορία για το σχέδιο νόμου προτιμώντας ένα long weekend στο νησί να έχει ανάψει φωτιές, ο ίδιος ωστόσο δείχνει να μην έχει επηρεαστεί ούτε στο ελάχιστο. Χαρίζει χαμόγελα και ανταλλάσει θερμές χειραψίες. Στα μάτια του απλού κόσμου ο Γιάνης παραμένει ο προσωπικός τους σούπερ ήρωας.  

Εμείς τον περιμένουμε στο λιμάνι. Εκεί που δένουν τα πλοία. Τι πιο λογικό για έναν δημοσιογράφο αυτές τις στιγμές να κυνηγά μια δήλωση του κ. Βαρουφάκη.

Οι πρώτοι που κατεβαίνουν είναι η σύζυγος του κ. Βαρουφάκη, Δανάη Στράτου, η κόρη του πρώην υπουργού και τρεις άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας. Είναι απ’ αυτούς που ποτέ δεν ζήτησε ο κ. Βαρουφάκης αλλά κατά ένα μαγικό τρόπο τους είχε πάντα στο πλευρό του.
Αστυνομικοί που προορίζονται για την ασφάλεια υψηλών προσώπων με την φιλοσοφία της εκπαίδευσης τους να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την μέθοδο πρόληψης - αποφυγής - παρεμπόδισης και καταστολής μίας επίθεσης, αλλά συνήθως καταντούν να κουβαλούν τα ψώνια των αφεντικών τους.

Ναι το είδαμε κι αυτό. Το πρωί της Πέμπτης, όπως βλέπε στις φωτογραφίες, έξω από μεγάλο σούπερ μάρκετ του νησιού ένας από τους σωματοφύλακες του κ. Βαρουφάκη προτιμά να προσέχει τις σακούλες με τα ζαρζαβατικά παρά την σύζυγο του βουλευτή την οποία και συνόδευε. Αλλά και δυο μέρες πριν, το μεσημέρι της Τρίτης, όταν οι αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με το ευαίσθητο θέμα της ασφάλειας του βουλευτή εθεάθησαν να κουβαλούν τις κούτες του από το υπουργείο μέχρι τον 4ο όροφο του διαμερίσματος του στους Αμπελόκηπους εκτελώντας χρέη μεταφορικής εταιρίας.

Προφανώς ο κ. Βαρουφάκης ένοιωθε πολύ κουρασμένος για να το κάνει ο ίδιος ή έστω να βάλει ένα χεράκι. Και τότε όμως συνέβησαν τραγελαφικά γεγονότα. Ένας εκ των αστυνομικών αντέδρασε κάπως άκομψα όταν είδε τηλεοπτικές κάμερες και φωτογραφικές μηχανές να καταγράφουν τους αστυνομικούς – μεταφορείς.      
 
Στο κρίσιμο χρονικά σημείο, τη στιγμή δηλαδή που ο πρώην υπουργός κατεβάζει από τη μπάρα του πλοίου το κόκκινο Mini Cooper της συζύγου του δυο εκ των τριών ανδρών της ασφάλειας του σχηματίζουν ανθρώπινο τείχος. Προσπαθώ να τους αποφύγω ευγενικά όμως εκείνοι ανταποδίδουν με σπρωξιές και ύβρεις. Μόλις καταφέρνω να βρεθώ σε απόσταση τεσσάρων μέτρων και πριν καν ξεστομίσω έστω μια λέξη, ένα χέρι από το πουθενά γαντζώνεται στο λαιμό μου. Είναι το χέρι του τρίτου και πιο σωματώδη άνδρα της προσωπικής ασφάλειας του κ. Βαρουφάκη. Πιο συγκεκριμένα εκείνου που συντονίζει τους υπόλοιπους σε κάθε δημόσια εμφάνιση του πρώην υπουργού. Ομολογώ ότι αιφνιδιάστηκα. Δεν ήταν καν κίνηση αφοπλισμού. Άλλωστε το smart κινητό μου τηλέφωνο δεν κρύβει κάποιο application που να το μετατρέπει σε …καλάσνικοφ. Ήταν κίνηση στραγγαλισμού. Έβγαζε μίσος και τυφλή υπακοή στο πρόσωπο που κλήθηκε να υπηρετεί ανεξαρτήτου κόστους.

Όπως είχε πει κάποτε ο Αλ Καπόνε ένα επιχείρημα μπορεί να πείσει αλλά η βία πείθει πιο εύκολα. Ίσως επειδή εδώ στο ΘΕΜΑ είχαμε αποκαλύψει ότι το ζεύγος νοίκιαζε τα σπίτια τους σε τουρίστες χωρίς το Ειδικό Σήμα του ΕΟΤ και μέσω ξένων τουριστικών πρακτορείων εισπράττοντας μαύρο χρήμα.
Στο διά ταύτα: Σύρθηκα για αρκετά μέτρα. Γλίστρησα, έχασα την ισορροπία μου και χτύπησα το κεφάλι μου στη μπουκαπόρτα. Ο πάντα cool Βαρουφάκης παρακολουθούσε από τον καθρέπτη του αμέτοχος. Πιο …θαρραλέα η Δανάη αλλά και με βλέμμα οργής στο πρόσωπο της αρχίζει να βιντεοσκοπεί το στημένο σκηνικό με την κάμερα του τηλεφώνου της. Για την ακρίβεια, με βιντεοσκοπούσε δυο με τρία λεπτά πριν μου την «πέσουν» οι δικοί τους χαμογελώντας ειρωνικά, του στυλ «περίμενε να δεις τι θα πάθεις».

Δίπλα της στέκεται ο δράστης της επίθεσης. Σε αυτό το σημείο να μνημονεύσω τις ψύχραιμες δυνάμεις του Λιμενικού και τον λιμενοφύλακα που βρισκόταν σε απόσταση τριών μέτρων από τα γεγονότα. Ήταν αυτός που όρμισε προς τον μαινόμενο μπόντιγκαρντ και έβγαλε τα χέρια του από τον λαιμό μου. Μετά οι τρεις αστυνομικοί, ο Γιάνης και η Δανάη αποχώρισαν σα να μην τρέχει τίποτα. Εγώ και ο φωτορεπόρτερ του ΘΕΜΑΤΟΣ  William Faithful αναζητήσαμε το δίκιο μας στο Λιμεναρχείο. Κατέθεσα μηνύσεις κατά των τριών αστυνομικών για εξύβριση, απειλή και σωματική βλάβη και εναντίον του ζεύγους Βαρουφάκη για «ηθική αυτουργία». Λίγο πριν την επίθεση η κυρία Στράτου με είχε υποδείξει με το δάχτυλο της  στον αστυνομικό – στραγγαλιστή.

Με εντολή εισαγγελέα και τα πέντε παραπάνω πρόσωπα συνελήφθησαν λίγες ώρες μετά την υποβολή των μηνύσεων. Οι τρεις αστυνομικούς κατέθεσαν με την σειρά τους μηνύσεις Υποστηρίζουν ότι ο δημοσιογράφος του ΘΕΜΑΤΟΣ τους εξύβρισε, τους επιτέθηκε και ότι αποτέλεσε κίνδυνο για την σωματική τους ακεραιότητα. Το ζεύγος δεν υπέβαλε μηνύσεις και αποχώρισε πρώτο από το κτίριο του Λιμεναρχείου. Γύρω στις τέσσερις τα ξημερώματα αποχωρήσαμε κι εμείς.

Ο «απίστευτος και πιο κουλ υπουργός που υπήρξε ποτέ» όπως τον περιγράφει ο δημοσιογράφος του Channel 4 Πoλ Μέησον είχε μόλις χρησιμοποιήσει τους φρουρούς που ποτέ δεν ήθελε για να αποδείξει αυτό που ο σοφός λαός λέει: «Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates