Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Διάσημες ελληνικές παραλίες με.... ιστορία!

Καμάρι των χιλιάδων ελληνικών νησιών αλλά και των δαντελωτών ακτών της ηπειρωτικής χώρας, οι ελληνικές παραλίες, κυριολεκτικά
αναρίθμητες, εξαιρετικά δημοφιλείς για την καθαρότητα των νερών και την πλούσια ποικιλομορφία τους, αποκαλύπτουν στους μυριάδες επισκέπτες τους, εκτός από τα φυσικά τους κάλλη, τη δική τους ξεχωριστή ιστορία.

Το Visit Greece μας ξεναγεί στις πιο διάσημες παραλίες της χώρας μας! 

Ναυάγιο: το καρτ ποστάλ του Ιονίου Πελάγους


Πρωταγωνίστρια της Ζακύνθου∙ από τις διασημότερες παραλίες ολόκληρης της Ευρώπης∙ δημιούργημα της φύσης, αλλά και ενός ναυτικού ατυχήματος, το Ναυάγιο θεωρείται από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του νησιού.

Ανάμεσα σε θεόρατους βράχους, σμιλεμένη από τα βαθιά τυρκουάζ νερά του Ιονίου πελάγους , η εντυπωσιακή αυτή παραλία σας περιμένει για να ανακαλύψετε το κρυμμένο της μυστικό… 

Στην λευκή της αγκάλη ξεκουράζεται το σκουριασμένο σκαρί του εμπορικού πλοίου Παναγιώτης. Ήταν το 1982, όταν το πλοίο εντοπίστηκε από την ακτοφυλακή να μεταφέρει παράνομο φορτίο. 


Η καταδίωξη που ακολούθησε, αλλά και οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή είχαν ως αποτέλεσμα την προσάραξη του πλοίου στην παραλία, που μέχρι τότε ονομάζονταν Άγιος Γεώργιος.

Απρόσιτη από ξηράς, προσβάσιμη μόνο από πλωτά μέσα, αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών του νησιού. 
Ημερήσιες κρουαζιέρες με αφετηρία είτε το λιμάνι της πόλης της Ζακύνθου, είτε τις Αλυκές, είτε τον κόλπο του Λαγανά, έχουν ως απαραίτητη στάση το Ναυάγιο, για μια δροσερή βουτιά στα διάφανα νερά αλλά και τις απαραίτητες φωτογραφίες.


Αν θέλετε να απολαύσετε από ψηλά την ανέγγιχτη ομορφιά της, κατευθυνθείτε οδικώς μέχρι το χωριό της Αναφωνήτριας – 30 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας του νησιού. 

Κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Γκρεμνών μια σιδερένια εξέδρα, που κρέμεται κυριολεκτικά στο κενό, θα σας αποκαλύψει ένα σκηνικό που κόβει την ανάσα! 

Σταθείτε υπομονετικά στη σειρά για να απαθανατίσετε την άγρια, απόκοσμη ομορφιά της, καλά προφυλαγμένη μέσα στην απεραντοσύνη του Ιονίου πελάγους.

Μάταλα: ο παράδεισος των χίπις


Στα όρια του κάμπου της Μεσαράς και των Αστερουσίων Όρεων – 70 χλμ. νοτιοδυτικά του Ηρακλείου Κρήτης– βρίσκονται τα Μάταλα. Το μικρό ψαροχώρι με την ομώνυμη παραλία, από τις διασημότερες του νησιού.

Την υπέροχη ξανθή αμμουδιά, μήκους 300 μέτρων, στολίζουν σειρά από σπηλιές, λαξευμένες στον μαλακό λευκό πωρόλιθο. Πολλές είναι επισκέψιμες δια θαλάσσης, ενώ υπάρχουν και μερικές υποθαλάσσιες. 


Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, κατοικήθηκαν για πρώτη φορά κατά την προϊστορική περίοδο, ενώ στα χρόνια της Ρωμαϊκής και Χριστιανικής περιόδου χρησίμευσαν ως τάφοι. Μάλιστα, μέσα σε ένα βράχο ξεπροβάλλει η παλιά εκκλησία της Παναγιάς, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως κατακόμβη κατά τη διάρκεια των Χριστιανικών Διωγμών. Η περιοχή κατά τα Μινωικά χρόνια ήταν επίνειο της Φαιστού και κατά τα Ρωμαϊκά της Γόρτυνας.

Τα Μάταλα έγιναν παγκοσμίως γνωστά κατά τις δεκαετίες ’60 και ’70, όταν μέσα στις σπηλιές βρήκαν τον παράδεισό τους οι χίπις. Τα ατίθασα «παιδιά των λουλουδιών» συνέρεαν εδώ κατά χιλιάδες για να εκφραστούν ελεύθερα και να δημιουργήσουν. Ανάμεσά τους και διάσημες προσωπικότητες όπως οι Joni Mitchell (έχει συνθέσει και τραγούδι για τα Μάταλα, το Carrey), Bob Dylan, Janis Joplin, Joan Baez, Cat Stevens…


Τις τελευταίες δεκαετίες η περιοχή έχει αναπτυχθεί ραγδαία με υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες και πληθώρα επιλογών για διασκέδαση και φαγητό. Η παραλία – στην οποία μάλιστα έχει απονεμηθεί γαλάζια σημαία – είναι άρτια οργανωμένη με τουριστικές εγκαταστάσεις και αθλοπαιδιές. Ένα μεγάλο μέρος της καλύπτεται από σκιερά αλμυρίκια για στιγμές χαλάρωσης και δροσιάς, ύστερα από μια δραστήρια μέρα στη θάλασσα.

Βοϊδοκοιλιά: μια παραλία – αγκαλιά


Στα βορειοδυτικά της ιστορικής Πύλου, στο νομό Μεσσηνίας και σε κοντινή απόσταση από την εντυπωσιακή λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας βρίσκεται ο όρμος της Βοϊδοκοιλιάς με την ονειρεμένη παραλία του.

Συμμετρική, σαν να έχει χαραχθεί με διαβήτη, σαν «υδάτινο» αρχαίο θέατρο για άλλους, κλείνει στον ολοστρόγγυλο, σχεδόν, κόλπο της ψιλή αμμουδιά και πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά. Δυο τεράστιοι βράχοι δημιουργούν ένα στενό πέρασμα απ’ όπου θαρρείς η θάλασσα στριμώχνεται για να ανταμώσει την χρυσή αγκαλιά με τις μεγάλες αμμοθίνες.


Ο όρμος και η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς έχουν ανακηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Στην περιοχή έχουν ανασκαφεί σημαντικά μνημεία που καλύπτουν ένα τεράστιο χρονολογικό φάσμα. 

Στη βόρεια πλευρά της βρίσκονται τα ερείπια θολωτού τάφου της Μυκηναϊκής περιόδου∙ στη νότια, τα ερείπια Μεσαιωνικού κάστρου που κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από τους Φράγκους της Πελοποννήσου. 


Σήμερα είναι γνωστό ως Παλαιόκαστρο και προσφέρει φανταστική θέα προς την παραλία και το Ιόνιο πέλαγος. Στις παρυφές του βράχου – κάτω από το Παλαιόκαστρο – υπάρχει η «μυθική» σπηλιά του Νέστωρα στην οποία έχουν βρεθεί ίχνη νεολιθικής εγκατάστασης από την 4η χιλιετία π.Χ.

Φραγκοκάστελο: στα χνάρια των Δροσουλιτών


Θεμελιωμένο στην άκρη μιας πεδιάδας του Λιβυκού πελάγους, ζωσμένο από τα απρόσιτα Σφακιανά βουνά, βρίσκεται ένα κάστρο μικρό, αλλά γεμάτο με θρύλους, μυστήρια κι οράματα ανεξήγητα.

Το Φραγκοκάστελο (Castel Franco) κτίστηκε στο χρονικό διάστημα 1371-1374 από τους Ενετούς, με σκοπό να κρατήσουν σε υποταγή τους απροσκύνητους Σφακιανούς. Η μέρα, όμως, που στάθηκε σημαδιακή για το κάστρο ήταν η 18η Μαΐου του 1828.


Τότε ήταν που κατέφτασε στο σκλαβωμένο νησί της Κρήτης ο Ηπειρώτης αγωνιστής Χατζή Μιχάλης Νταλιάνης για να βοηθήσει την επανάσταση ενάντια στους Τούρκους κατακτητές. Εκατό καβαλάρηδες και εξακόσια ψυχωμένα παλικάρια πολέμησαν τους 8.000 στρατιώτες του τούρκου διοικητή της Κρήτης, του Μουσταφά πασά. 

Μπροστά στο Φραγκοκάστελο έγινε άγριο μακελειό και η γη βάφτηκε με αίμα. Στο τέλος, έπεσαν ηρωικά οι 335 από αυτούς, μαζί κι ο αρχηγός τους. Από τότε, την χρυσαφένια αμμουδιά, που σήμερα προσφέρει απλόχερα τις χάρες της στους επισκέπτες του νησιού, στοίχειωσαν οι Δροσουλίτες! 


Κάθε χρόνο, την επέτειο της θυσίας, τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, στο ξημέρωμα της δροσερής αυγής, ένας άυλος στρατός από μαυροφορεμένες σκιές παρελαύνει από το μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπους μέχρι το Φραγκοκάστελο, παράλληλα με την ομιχλώδη παραλία.

Άκακα φαντάσματα ή απλά μια αντανάκλαση του ήλιου; Οι προσπάθειες για επιστημονική ερμηνεία του φαινομένου έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο κενό. Πολλοί ντόπιοι αλλά και επισκέπτες υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει αυτόπτες μάρτυρες του ανεξήγητου αυτού φαινόμενου, με τα μάτια της καθαρής τους ψυχής ίσως… Μύθος ή πραγματικότητα; Μέχρι να μάθουμε, ας αφήσουμε την φαντασία μας ελεύθερη για να ανταμώσει, έστω και νοερά, τους θρυλικούς Δροσουλίτες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates