Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013

Επενδύσεις και ανάπτυξη στην Βορειοανατολική Χαλκιδική


Ένα μεγάλο επενδυτικό έργο είναι σε εξέλιξη στην Βορειοανατολική Χαλκιδική. Η "Ελληνικός Χρυσός" υλοποιεί πλέον, ύστερα από μία αδειοδοτική περίοδο 9 χρόνων το επενδυτικό σχέδιο εξόρυξης, επεξεργασίας και παραγωγής μετάλλων όπως χρυσού, χαλκού, άργυρου, μολύβδου και ψευδαργύρου από τα σπλάχνα του μεταλλευτικού πεδίου αυτής της πρόσφορης γωνιάς της Μακεδονικής γης.


Από τις 8 Ιουλίου του 2011 με την έγκριση του ΥΠΕΚΑ η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός», άρχισε να προχωρά με σεβασμό στο περιβάλλον δίνοντας ζωή σε μια περιοχή που για δεκαετίες ήταν σε απομόνωση.

Αυτό που λέει η εταιρεία, είναι ότι έχουν υλοποιηθεί έργα ύψιστης περιβαλλοντικής σημασίας, ύψους 40 εκατ. ευρώ στην ευρύτερη περιοχή.

Το 2016 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο καθαρισμού της λίμνης παλαιών αποθέσεων στην περιοχή της Ολυμπιάδας, που άρχισε τον περασμένο Ιούνιο.

Ήδη, έχουν υλοποιηθεί περιβαλλοντικά έργα όπως:

α) κατασκευή μονάδας κατεργασίας των όξινων νερών στην περιοχή Μαντέμ Λάκκος,
β) κλείσιμο του μεγαλύτερου μέρους των στοών του παλαιού μεταλλείου του Μαντέμ Λάκκου
γ) διευθέτηση του ρέματος Γιάνναβου πάνω από το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών

Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτών των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων είναι ήδη ορατά:Μετρήσεις αποδεικνύουν ότι έχει μειωθεί δραστικά η ποσότητα και έχει βελτιωθεί αισθητά η ποιότητα των όξινων υδάτων της περιοχής του Στρατωνίου.

Όπως τονίζουν ειδικοί, η περιβαλλοντική διαχείριση αυτού του επιπέδου δημιουργεί όλες τις αναγκαίες συνθήκες και προϋποθέσεις για συνέργειες με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως πχ. τον τουρισμό, τη γεωργία, την αλιεία, την κτηνοτροφία κλπ.

Τόνωση στην απασχόληση
H Καναδική εταιρεία Eldorado Gold Corporation (www.eldoradogold.com), κατέχει σήμερα το 95% της Ελληνικός Χρυσός.
Ήδη απασχολούνται πάνω από 1.150 εργαζόμενοι στην Ελληνικός Χρυσός και στους εργολάβους της, εκ των οποίων το 90% είναι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται το έργο. Στις αρχές του 2013 αναμένεται η πρόσληψη άλλων 200 ατόμων. 
Στη φάση της πλήρους ανάπτυξης του έργου, ο αριθμός αυτός θα φτάσει τους 5.000 – 6.000 άμεσα και έμμεσα απασχολούμενους. 
Μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να επενδύσει η Eldorado πάνω από 1 δισ δολάρια στην Ελλάδα. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι η εταιρεία έχει αναλάβει την δέσμευση να συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία είτε με κεφάλαια ύψους 3 εκ. Ευρώ ετησίως μέχρι το 2015. Από το 2016 το ποσό αυτό θα ανέλθει σε τουλάχιστον 7 εκ. Ευρώ ετησίως και θα συνδέεται με το ύψος της παραγωγής και τις τιμές των μετάλλων στις διεθνείς αγορές. 

Με βάση αυτά τα ποσά προγραμματίζονται αναπτυξιακά αλλά και έργα υποδομής του Δήμου Αριστοτέλη που έχουν να κάνουν με: 

  • τη δασοπυρόσβεση/δασοπροστασία της περιοχής
  • τα δίκτυα ύδρευσης και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής
  • αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή
  • την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και τόπων ιστορικής μεταλλευτικής σημασίας
  • την ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων και δημιουργίας σχολής μαθητείας για μεταλλευτικά/μεταλλουργικά θέματα
  • πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Blogger Templates